Blog

Losse gebeurtenissen krijgen meer betekenis als we deze kunnen verbinden met een groter verhaal. De blog is wat dit betreft een oefenplaats om die verbindingen te zoeken. Ik probeer de actualiteit te verbinden met een groter verhaal, bij voorkeur aan  de hand van een boek of artikel dat mij boeit. Ik laat me leiden door de vijf bronnen van betekenis: feiten, kennis, waarden, levensbeschouwingen en gemeenschappen. Ik sta open voor tips wat betreft boeken en  thema’s.

De goeden’ lijden onder de ‘kwaden’

De goeden’ lijden onder de ‘kwaden’

In de toeslagenaffaire heeft het parlement een blinde vlek voor de eigen – ambivalente – rol bij het ontstaan en het niet aanpakken van het probleem. Ze richten alle pijlen op de uitvoeringsorganisatie en het ministerie van Financiën. Deze waren en zijn zeker niet foutloos, maar ik mis zelfs het begin van gevoelens van schuld en schaamte bij ons parlement.

Lees meer
Broze aarde

Broze aarde

De Haagse Dominicus nodigde mij uit om mee te werken aan een groene viering met als thema Broze Aarde, de titel van een mis van de Zuidafrikaanse dichteres Antjie Krog. Bijgaand een lichte bewerking van mijn inleiding op het thema en mijn ‘lekepreek’, uitgesproken op 18 april 2021 in de Bethelkapel te Den Haag.

Lees meer
De ontsporingen van ‘verdienste’

De ontsporingen van ‘verdienste’

Michael J. Sandel is een begenadigd schrijver en spreker. De hoogleraar politieke wetenschappen heeft een scherp oog voor ethische dilemma’s. Zijn meest recente boek ‘De tirannie van verdienste. Over de toekomst van de democratie’ verraste me, omdat hij een goed onderbouwde kritiek geeft op de Democraten in de Verenigde Staten en – impliciet – op de sociaaldemocratische partijen in West-Europa. Maar hij grijpt daarbij terug op oude theologische discussies over verlossing. Is verlossing een beloning voor goed gedrag (goede werken) of is verlossing een geschenk (genade)? Ik ga het boek niet samenvatten, maar probeer wel enkele ideeën te verwoorden.

Lees meer
De boom met de bittere bladeren

De boom met de bittere bladeren

Een mooi boek over een jonge vrouw in Rwanda die de waarheid achter de dood van haar moeder probeert te achterhalen. De genocide speelt op de achtergrond een grote rol. Maar de leefwereld van de hoofdpersoon staat centraal. Een sterk voorbeeld van Vergangenheitsaufarbeitung.

Lees meer