
Blog
Losse gebeurtenissen krijgen meer betekenis als we deze kunnen verbinden met een groter verhaal. De blog is wat dit betreft een oefenplaats om die verbindingen te zoeken. Ik probeer de actualiteit te verbinden met een groter verhaal, bij voorkeur aan de hand van een boek of artikel dat mij boeit. Ik laat me leiden door de vijf bronnen van betekenis: feiten, kennis, waarden, levensbeschouwingen en gemeenschappen. Ik sta open voor tips wat betreft boeken en thema’s.

Het minste van twee kwaden
Een reflectie op de oorlog in Oekraïne. Een poging om drie verschillende perspectieven op deze oorlog te onderscheiden, mede geïnspireerd door Marc Jansen, Timothy Snyder, René Girard en Reinhold Niebuhr en – zonder expliciete verwijzing door ‘Geloof en geweld. De vrede van God en de oorlogen van mensen’ van de theologen Paul van Dijk, Anton Houtepen en Harry Zeldenrust

Geloof en ongeloof in economische groei
De discussie over economische groei – beter gezegd ‘postgroei’ – wordt door Paul Schenderling cs met verve heropend. Het boek roept bij mij herinneringen op aan de inbreng vanuit de oecumenisch sociale ethiek over economie, neoliberalisme en globalisme.

Slavernijverleden van de Hofstad
De omgang met het slavernijverleden stelt gemeenten, de regering en ook de kerken voor lastige uitdagingen. De een kan daar beter of makkelijker mee omgaan dan de ander. Wat kan Mark Rutte leren van zijn partijgenoot Jan van Zanen?

Hoop in tijden van verdeeldheid
Reinhold Niebuhr was een Amerikaanse theoloog en ethicus. Simon Polinder en Menno Kamminga bezorgden een inspirerende introductie op het leven en het werk van deze invloedrijke denker. Niebuhr behoorde tot het christelijke realisme. Tegelijkertijd was hij ook een kritische exponent van de Social Gospel beweging.

Kerk als veldhospitaal
Ter gelegenheid van het jubileum van de Haagse schuilkerk op 12 november 2022 sprak ik enkele woorden over de maatschappelijke rol van de kerken in de stad. Ik gebruikte de bekende metafoor ‘kerk als veldhospitaal’ voor. De oorspronkelijke tekst is licht bewerkt.

Kosmopolitisme, Oikofobie en Oikofilie
De filosofe Martha Nussbaum verrijkte de wereld met een mooie doordenking van de kosmopolitische traditie. Een mooie aanleiding om te reflecteren op mijn eigen positie tussen de verbondenheid met lokale gemeenschappen enerzijds en de solidariteit met mensen die elders of later leven.

Twintig jaar: Van DE B0SKANT naar DEZINNEN
Toespraak ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van een Haags katholiek netwerk. De foto is gemaakt door Theo Wierema.

Vrijheid: overdenkingen bij een veelbetekenend begrip
Een blog naar aanleiding van het boek Vrijheid van Annelien de Dijn.

Een uitslaande veenbrand van de stikstofcrisis
Een reflectie op de rol van de kerken in de huidige stikstofcrisis. Het leunt qua inhoud op mijn ervaringen binnen de studiegroep en werkgroep Kerken en Landbouw van de Raad van Kerken en binnen Oikos. Mijd de polen, zoek het genuanceerde en kleurrijke midden!

De menselijke maat
Wake voor vluchtelingen 2022 Op zondag 19 juni 2022 mocht ik in mijn rol als voorzitter van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Kerk Den Haag de jaarlijkse wake voor vluchtelingen afsluiten. De tekst is te downloaden van deze website en is ook gepubliceerd op...

Over Het Alles van Dave Eggers
Het gelijktijdig lezen van twee boeken kan ik niet aanbevelen. Maar soms is het wel een spannende exercitie. Dat was het geval met het ‘Het Alles’ van Dave Eggers en Leven in tijden van versnelling van Hartmut Rosa. Daarbij hielp het ook dat ik onlangs een lezing van Roza heb bijgewoond. De lezing was georganiseerd vanuit DeZinnen. Enkele dagen later hield Rosa onder dezelfde titel ook een lezing bij Radboud Reflects: De onbeheersbaarheid van de wereld. Wat hebben Eggers en Rosa met elkaar van doen?

Jaap van der Sar
Enkele persoonlijke herinneren aan Jaap van der Sar, overleden op 11 maart 2022

Van het ‘wilde’ naar het ‘nieuwe’ westen?
Hans Boutellier doet een geslaagde poging om spanningen, polarisatie en extremisme in onze samenleving te duiden. Hij pleit voor een een sociale verbeelding van het Nieuwe Westen. Het boek laat zich nauwelijks samenvatten. Zelf lezen is de enige conclusie. Bijgaand mijn associaties bij het lezen.

Slavernij en beschaving
Karwan Fatah-Black schreef een imponerend boek over slavernij. Slavernij is geen tijdelijk economisch fenomeen, maar maakt deel uit van het hart van de westerse beschaving. Vandaag de dag werkt ze door in racisme en discriminatie.

Het koningshuis als symbool
Op 13 oktober 2021 mocht ik de koning verwelkomen in de Grote Kerk te Den Haag. Dit ter gelegenheid van de presentatie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV21). Deze handeling als ambtsdrager vormde de aanleiding tot enkele overwegingen.

Macht, moraal en oecumene
De kerkelijke oecumene gebruikte grote verhalen en grote woorden. In deze multipolaire wereld gaat het om geloofwaardige daden en de inzet van macht. Rob de Wijk en Jonathan Holslag kunnen daarbij helpen.