
Blog
Losse gebeurtenissen krijgen meer betekenis als we deze kunnen verbinden met een groter verhaal. De blog is wat dit betreft een oefenplaats om die verbindingen te zoeken. Ik probeer de actualiteit te verbinden met een groter verhaal, bij voorkeur aan de hand van een boek of artikel dat mij boeit. Ik laat me leiden door de vijf bronnen van betekenis: feiten, kennis, waarden, levensbeschouwingen en gemeenschappen. Ik sta open voor tips wat betreft boeken en thema’s.

De menselijke maat
Wake voor vluchtelingen 2022 Op zondag 19 juni 2022 mocht ik in mijn rol als voorzitter van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Kerk Den Haag de jaarlijkse wake voor vluchtelingen afsluiten. De tekst is te downloaden van deze website en is ook gepubliceerd op...

Over Het Alles van Dave Eggers
Het gelijktijdig lezen van twee boeken kan ik niet aanbevelen. Maar soms is het wel een spannende exercitie. Dat was het geval met het ‘Het Alles’ van Dave Eggers en Leven in tijden van versnelling van Hartmut Rosa. Daarbij hielp het ook dat ik onlangs een lezing van Roza heb bijgewoond. De lezing was georganiseerd vanuit DeZinnen. Enkele dagen later hield Rosa onder dezelfde titel ook een lezing bij Radboud Reflects: De onbeheersbaarheid van de wereld. Wat hebben Eggers en Rosa met elkaar van doen?

Jaap van der Sar
Enkele persoonlijke herinneren aan Jaap van der Sar, overleden op 11 maart 2022

Van het ‘wilde’ naar het ‘nieuwe’ westen?
Hans Boutellier doet een geslaagde poging om spanningen, polarisatie en extremisme in onze samenleving te duiden. Hij pleit voor een een sociale verbeelding van het Nieuwe Westen. Het boek laat zich nauwelijks samenvatten. Zelf lezen is de enige conclusie. Bijgaand mijn associaties bij het lezen.

Slavernij en beschaving
Karwan Fatah-Black schreef een imponerend boek over slavernij. Slavernij is geen tijdelijk economisch fenomeen, maar maakt deel uit van het hart van de westerse beschaving. Vandaag de dag werkt ze door in racisme en discriminatie.

Het koningshuis als symbool
Op 13 oktober 2021 mocht ik de koning verwelkomen in de Grote Kerk te Den Haag. Dit ter gelegenheid van de presentatie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV21). Deze handeling als ambtsdrager vormde de aanleiding tot enkele overwegingen.

Macht, moraal en oecumene
De kerkelijke oecumene gebruikte grote verhalen en grote woorden. In deze multipolaire wereld gaat het om geloofwaardige daden en de inzet van macht. Rob de Wijk en Jonathan Holslag kunnen daarbij helpen.

Interreligieuze samenwerking
Afscheid van Geloven in Samenleven met een essay over interreligieuze samenwerking. Bevat link naar de integrale tekst van het essay

Menselijke waardigheid en mensenrechten
Een kort essay naar aanleiding van een publicatie van In Vrijheid Verbonden over menselijke waardigheid en mensenrechten.

Vormen kerken een tegenmacht?
In dit bericht - geschreven voor Tocqueville, Religie en Democratie van de Radboud Universiteit - ga ik in op de twee karakteristieken van de christelijke traditie: gevoeligheid voor lijden (1) en liefde voor de vrijheid (2). Beide dragen m.i. bij aan de kwaliteit...

Inspelen op islamofobie
Hoe kunnen lokale geloofsgemeenschappen omgaan met de discriminatie van moslims? Ga het gesprek aan over het gewone en goede leven, versterk de redelijkheid en de nuances en vermijd de polen.

De goeden’ lijden onder de ‘kwaden’
In de toeslagenaffaire heeft het parlement een blinde vlek voor de eigen – ambivalente – rol bij het ontstaan en het niet aanpakken van het probleem. Ze richten alle pijlen op de uitvoeringsorganisatie en het ministerie van Financiën. Deze waren en zijn zeker niet foutloos, maar ik mis zelfs het begin van gevoelens van schuld en schaamte bij ons parlement.

Broze aarde
De Haagse Dominicus nodigde mij uit om mee te werken aan een groene viering met als thema Broze Aarde, de titel van een mis van de Zuidafrikaanse dichteres Antjie Krog. Bijgaand een lichte bewerking van mijn inleiding op het thema en mijn ‘lekepreek’, uitgesproken op 18 april 2021 in de Bethelkapel te Den Haag.

(On)zichtbare invloed
Vlak voor het zomerreces 2020 verscheen het rapport van de Parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen (POCOB): (On)zichtbare invloed. Het kabinet kwam op 23 november 2020 met een beleidsreactie. De Tweede Kamer wijdde 14 januari...

Improviserend het nieuwe jaar in!
Onzekerheid en angst lijken te ons te beheersen. En toch … een pleidooi om de toekomst improviserend en verwachtingsvol tegemoet te gaan. Een bijna kale tak met de knoppen voor nieuwe blaadjes al weer zichtbaar staat symbool voor de actuele situatie. Tenminste, als je die knopjes wilt of kunt zien.

De ontsporingen van ‘verdienste’
Michael J. Sandel is een begenadigd schrijver en spreker. De hoogleraar politieke wetenschappen heeft een scherp oog voor ethische dilemma’s. Zijn meest recente boek ‘De tirannie van verdienste. Over de toekomst van de democratie’ verraste me, omdat hij een goed onderbouwde kritiek geeft op de Democraten in de Verenigde Staten en – impliciet – op de sociaaldemocratische partijen in West-Europa. Maar hij grijpt daarbij terug op oude theologische discussies over verlossing. Is verlossing een beloning voor goed gedrag (goede werken) of is verlossing een geschenk (genade)? Ik ga het boek niet samenvatten, maar probeer wel enkele ideeën te verwoorden.