Blog

Losse gebeurtenissen krijgen meer betekenis als we deze kunnen verbinden met een groter verhaal. De blog is wat dit betreft een oefenplaats om die verbindingen te zoeken. Ik probeer de actualiteit te verbinden met een groter verhaal, bij voorkeur aan  de hand van een boek of artikel dat mij boeit. Ik laat me leiden door de vijf bronnen van betekenis: feiten, kennis, waarden, levensbeschouwingen en gemeenschappen. Ik sta open voor tips wat betreft boeken en  thema’s.

Over Het Alles van Dave Eggers

Over Het Alles van Dave Eggers

Het gelijktijdig lezen van twee boeken kan ik niet aanbevelen. Maar soms is het wel een spannende exercitie. Dat was het geval met het ‘Het Alles’ van Dave Eggers en Leven in tijden van versnelling van Hartmut Rosa. Daarbij hielp het ook dat ik onlangs een lezing van Roza heb bijgewoond. De lezing was georganiseerd vanuit DeZinnen. Enkele dagen later hield Rosa onder dezelfde titel ook een lezing bij Radboud Reflects: De onbeheersbaarheid van de wereld. Wat hebben Eggers en Rosa met elkaar van doen?

Lees meer
De goeden’ lijden onder de ‘kwaden’

De goeden’ lijden onder de ‘kwaden’

In de toeslagenaffaire heeft het parlement een blinde vlek voor de eigen – ambivalente – rol bij het ontstaan en het niet aanpakken van het probleem. Ze richten alle pijlen op de uitvoeringsorganisatie en het ministerie van Financiën. Deze waren en zijn zeker niet foutloos, maar ik mis zelfs het begin van gevoelens van schuld en schaamte bij ons parlement.

Lees meer
Broze aarde

Broze aarde

De Haagse Dominicus nodigde mij uit om mee te werken aan een groene viering met als thema Broze Aarde, de titel van een mis van de Zuidafrikaanse dichteres Antjie Krog. Bijgaand een lichte bewerking van mijn inleiding op het thema en mijn ‘lekepreek’, uitgesproken op 18 april 2021 in de Bethelkapel te Den Haag.

Lees meer