Blog

Losse gebeurtenissen krijgen meer betekenis als we deze kunnen verbinden met een groter verhaal. De blog is wat dit betreft een oefenplaats om die verbindingen te zoeken. Ik probeer de actualiteit te verbinden met een groter verhaal, bij voorkeur aan  de hand van een boek of artikel dat mij boeit. Ik laat me leiden door de vijf bronnen van betekenis: feiten, kennis, waarden, levensbeschouwingen en gemeenschappen. Ik sta open voor tips wat betreft boeken en  thema’s.

De boom met de bittere bladeren

De boom met de bittere bladeren

Een mooi boek over een jonge vrouw in Rwanda die de waarheid achter de dood van haar moeder probeert te achterhalen. De genocide speelt op de achtergrond een grote rol. Maar de leefwereld van de hoofdpersoon staat centraal. Een sterk voorbeeld van Vergangenheitsaufarbeitung.

Lees meer
Parlementaire verhoren naar buitenlandse beïnvloeding

Parlementaire verhoren naar buitenlandse beïnvloeding

De flitsenquête naar buitenlandse beïnvloeding van moskeeën riep bij mij ongemak op. Het leek alsof de commissie werkte vanuit een tunnelvisie: ‘buitenlands geld = invloed’ en ‘invloed = verkeerde ideeën’ en ‘goed inzicht = effectieve strategie’. Was de wereld van vandaag maar zo eenvoudig en overzichtelijk.

Lees meer
Diapraxis van groene gebedshuizen

Diapraxis van groene gebedshuizen

Een praktische samenwerking tussen de gemeente Den Haag, de organisatie Initiatives of Change en diverse gebedshuizen, primair gericht op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Maar de gebedshuizen en de gemeente krijgen ook een beeld van elkaars drijfveren.

Lees meer
Het heeft de koning behaagd

Het heeft de koning behaagd

Tot mijn grote verrassing heeft Oikos het initiatief genomen om een koninklijke onderscheiding voor mij aan te vragen. Op vrijdag 26 april 2019 ontving ik de onderscheiding in Diligentia van burgemeester Pauline Krikke. Het verraste me omdat ik te pas en te onpas heb...

Lees meer
Redder, verlosser en ketterjager

Redder, verlosser en ketterjager

Thierry Baudet lokte met zijn overwinningsrede in de nacht van 20 op 21 maart 2019 veel reacties uit. Zijn critici struikelden onder andere over het woordje ‘boreaal’. Zij zagen daarin bevestigd dat Baudet put uit allerlei extreem rechtse – zelfs fascistische –...

Lees meer